Fout op geel tijdens het oplijnen voor blauw

Discuss and find all the necessary information about the Belgium Referees Association
User avatar
JetMech
Posts: 55
Joined: 19 Feb 2012, 12:44
Highest Break: 0

Fout op geel tijdens het oplijnen voor blauw

Post by JetMech »

Hallo,

Afgelopen week gezien tijdens een clubtornooi:
Een speler pot een rode bal en komt min of meer goed te liggen voor blauw (laat ons zeggen dat blauw zijn enige optie is om de break voort te zetten, maar andere kleuren zijn ook 'zichtbaar' voor de witte bal). Het is echter een shot waarbij hij de rest nodig heeft (blauw ligt niet op zijn spot) en hij zich moet rekken over de breedte van de tafel. Wanneer hij de rest op tafel legt (nog niet echt in de buurt van blauw of wit), raakt hij echter de gele bal met de mouw van zijn hemd.

De speler had geen kleur genomineerd, en men kon er dus eigenlijk aan twijfelen of hij zou gaan spelen op blauw. Er lagen echter geen andere kleuren in de buurt van blauw, en gezien de manier waarop de speler de rest op tafel legde, zou men er kunnen vanuit gaan dat hij op blauw ging spelen. Krijgt hij nu 4 of 5 strafpunten?

Hij zette zelf 5 strafpunten op het scorebord, maar volgens mij zijn het er toch maar 4 omdat hij het shot op de blauwe bal nog niet aangevat had.

Wie schept duidelijkheid?

Alvast bedankt,
GR.
User avatar
NDV
Posts: 161
Joined: 23 Feb 2007, 20:31
Highest Break: -1
Location: LEUVEN

Re: Fout op geel tijdens het oplijnen voor blauw

Post by NDV »

De twijfel ligt em niet tussen 4 en 5 maar 5 en 7.

Indien de scheidsrechter overtuigd is dat hij blauw speelt zal hij 5 roepen maar indien hij niet weet welk kleur de speler zal spelen zal hij 7 roepen want indien hij niet weet welke kleur de speler zal spelen telt de hoogst mogelijke foutwaarde die in dit geval 7 is.

Nico.
User avatar
loteling
Posts: 374
Joined: 18 Mar 2007, 14:38
Belgium Ranking: 0
Highest Break: 0
Location: Turnhout

Re: Fout op geel tijdens het oplijnen voor blauw

Post by loteling »

inderdaad .. fout 7 :)