Referees laat eens wat van jullie horen !

Discuss and find all the necessary information about the Belgium Referees Association
User avatar
GeertV
Posts: 586
Joined: 22 Sep 2005, 13:02
Highest Break: -1
Location: Westbury

Referees laat eens wat van jullie horen !

Postby GeertV » 26 Sep 2005, 07:53

Mag ik alle belgische referees, alsook mensen die geïntereseerd zijn in reglementen, ... aanmoedigen deze kans (forum) aan te grijpen om ons onderling te beraden over meegemaakte situaties, vragen, e.d.

Beginnen met een leuk snookervraagje ? De speelbal (witte) ligt tegen de onderband en speler A komt naar de tafel. Hij heeft de vorige stoot van speler B niet gezien en weet eigenlijk niet of hij de speelbal van die positie moet spelen of dat hij 'in-hand' is. Noch speler B, noch de scheidsrechter willen aan speler A zeggen wat er gebeurd is. Hoe kan speler A te weten komen of hij 'in-hand' is of niet ?

User avatar
cue-action
Posts: 357
Joined: 19 May 2005, 14:21
Belgium Ranking: 32
Highest Break: 125

Postby cue-action » 26 Sep 2005, 10:45

Heeft de scheidsrechter niet de verplichting om aan de speler de spelsituatie uit te leggen?

Indy
Posts: 13
Joined: 19 May 2005, 08:19
Highest Break: -1
Location: Liedekerke

Postby Indy » 26 Sep 2005, 11:36

Als de speler aan de scheidrechter vraagt wat de situatie is, dan moet de scheidsrechter antoorden denk ik.

User avatar
GeertV
Posts: 586
Joined: 22 Sep 2005, 13:02
Highest Break: -1
Location: Westbury

Postby GeertV » 26 Sep 2005, 11:40

Normaal moet de scheidsrechter inderdaad uitleg verschaffen; maar stel dat hij het toch niet wil, hoe komt speler A te weten of hij wel of niet 'in-hand' is ?

User avatar
Mitu
Posts: 927
Joined: 29 May 2005, 16:14
Belgium Ranking: 12
Highest Break: 95
Club: Shooters
Location: Bertem

Postby Mitu » 26 Sep 2005, 12:52

GeertV wrote:Normaal moet de scheidsrechter inderdaad uitleg verschaffen; maar stel dat hij het toch niet wil, hoe komt speler A te weten of hij wel of niet 'in-hand' is ?

Kijken of de score gewijzigd is zeker? :lol:

User avatar
Kabouter
Posts: 74
Joined: 31 May 2005, 10:05
Highest Break: 97

Postby Kabouter » 26 Sep 2005, 13:56

Eventueel vragen om de speelbal te kuisen, indien hij zijn ballmarker gebruikt, dan is de speelbal niet in-hand....

User avatar
GeertV
Posts: 586
Joined: 22 Sep 2005, 13:02
Highest Break: -1
Location: Westbury

Postby GeertV » 27 Sep 2005, 09:52

Kabouter heeft het juiste antwoord gegeven : speler A vraagt inderdaad aan de ref om de speelbal te kuisen, indien de ref 'm van de tafel neemt zonder zijn marker te gebruiken, dan is wit 'in-hand'. Indien hij zijn marker wel gebruikt moet wit vanaf die positie gespeeld worden.

User avatar
Kabouter
Posts: 74
Joined: 31 May 2005, 10:05
Highest Break: 97

Postby Kabouter » 27 Sep 2005, 12:06

Met dank....

Volgende vraag, een makkie :

Een frame moet gestart worden. Speler A plaatst de speelbal in de D en stoot met geel de openingstoot op rood.

Wat gebeurt hier in dit geval...

Jupiler
Posts: 81
Joined: 28 Sep 2005, 02:23

Postby Jupiler » 28 Sep 2005, 02:44

Volgens mij krijgt speler A dan een foul vanwege het aanraken van een andere bal dan de speelbal (vier strafpunten als hij de gele raakt) en mag de tegenspeler verder spelen zoals de ballen liggen. Mocht de speelbal niet in de D gelegen hebben, dan had de framestart volgens mij opnieuw gedaan moeten worden.

User avatar
GeertV
Posts: 586
Joined: 22 Sep 2005, 13:02
Highest Break: -1
Location: Westbury

Postby GeertV » 28 Sep 2005, 09:10

Als hij met de gele afstoot is het frame nog niet begonnen, want hij moet met de witte spelen ! Dus moet alles teruggelegd worden om het frame opnieuw te starten.

User avatar
Kabouter
Posts: 74
Joined: 31 May 2005, 10:05
Highest Break: 97

Postby Kabouter » 28 Sep 2005, 12:56

Inderdaad, zoals GeertV verklaart, daar een frame per definitie pas start nadat de tip van de cue de speelbal raakt, kunnen er onmogelijk punten toegekend worden voor een fout.

Wel kan de speler een waarschuwing krijgen voor onsportiviteit indien dit opzettelijk gebeurde.

New Question please.....

User avatar
GeertV
Posts: 586
Joined: 22 Sep 2005, 13:02
Highest Break: -1
Location: Westbury

Postby GeertV » 28 Sep 2005, 14:12

Wat is het minimum aantal shots om een century te maken ? En hoe kom je aan dit aantal ?

User avatar
Kabouter
Posts: 74
Joined: 31 May 2005, 10:05
Highest Break: 97

Postby Kabouter » 28 Sep 2005, 15:52

25 ->

Rood + Rood + Zwart --> 3 x 9 = 27 punten 6 shots
Rood + Zwart --> 9 x 8 = 72 punten 18 shots
Geel --> 1 x 2 = 2 punten 1 shots
-------------- ----------
101 punten 25 shots

User avatar
GeertV
Posts: 586
Joined: 22 Sep 2005, 13:02
Highest Break: -1
Location: Westbury

Postby GeertV » 29 Sep 2005, 07:02

De juiste oplossing ken ikzelf niet, maar door de vraag te stellen gaan we d'er wel achter komen.

De berekening die ik heb uitgedokterd geeft 23 shots : er werd een rode gepot en vervolgens komt er een miss op zwart. Er wordt gevraagd de miss terug te leggen en zwart wordt gepot, dus de break begint met 7 punten.
--> zwart - 7 punten (1 shot)
--> 7 maal rood + zwart - 56 punten (14 shots)
--> 3 rode ballen in 1 shot - 3 punten (1 shot)
--> gevolgd door de laatst beurtkleur zwart - 7 punten (1 shot)
--> tenslotte de 6 kleuren - 27 punten (6 shots)

Totaal 100 punten in 23 shots.

Wie kan beter ?

User avatar
Mitu
Posts: 927
Joined: 29 May 2005, 16:14
Belgium Ranking: 12
Highest Break: 95
Club: Shooters
Location: Bertem

Postby Mitu » 29 Sep 2005, 13:31

GeertV wrote:De berekening die ik heb uitgedokterd geeft 23 shots : er werd een rode gepot en vervolgens komt er een miss op zwart. Er wordt gevraagd de miss terug te leggen en zwart wordt gepot, dus de break begint met 7 punten.

:shock:

Dat gebeurt ook 1 op de 10000000000 keer :lol:

User avatar
cue-action
Posts: 357
Joined: 19 May 2005, 14:21
Belgium Ranking: 32
Highest Break: 125

Postby cue-action » 29 Sep 2005, 15:43

--> 3 rode ballen in 1 shot - 3 punten (1 shot)


Dit ook :P

User avatar
GeertV
Posts: 586
Joined: 22 Sep 2005, 13:02
Highest Break: -1
Location: Westbury

Postby GeertV » 29 Sep 2005, 16:04

Het gaat er toch wat theoretisch mogelijk is !

User avatar
Mitu
Posts: 927
Joined: 29 May 2005, 16:14
Belgium Ranking: 12
Highest Break: 95
Club: Shooters
Location: Bertem

Postby Mitu » 29 Sep 2005, 23:14

GeertV wrote:Het gaat er toch wat theoretisch mogelijk is !

Ja, in theorie kan iedereen een 147 maken.
Maar in de praktijk (enkel in onze slaap! :D)

User avatar
Kabouter
Posts: 74
Joined: 31 May 2005, 10:05
Highest Break: 97

Postby Kabouter » 30 Sep 2005, 06:39

Het wordt stilaan duidelijk dat een aantal mensen hier géén ref zijn.

Op een examen voor referee wordt de kennis getest van het reglement, en geloof me vrij, 95 % van de spelers zal niet slagen voor een examen graad 2.............


omdat daar 99% van de gevraagde situatie's theoretisch zijn en slechts 1 op de 100000 keer voorkomen.


Misschien eens een examen komen bekijken, dan zul je begrijpen waarom zulke vragen hier op het forum wel intressant zijn.

Met alle respect voor Jupiler, maar in mijn ogen een makkelijke vraag werd hier ook al foutief beantwoord. (Sans rancunes)

Jupiler
Posts: 81
Joined: 28 Sep 2005, 02:23

Postby Jupiler » 30 Sep 2005, 20:12

Heel erg bedankt, maar ik ben geen referee en heb niet de ambitie dat te worden. Ik dacht gewoon even mee.


Return to “Belgium Referees Association”

Who is online

Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot] and 0 guests